Atlastherapie

Atlastherapie

De Atlas is de bovenste wervel vernoemd naar de god Atlas die de aarde op zijn schouders torst. De bovenste nekwervel, de atlas, draagt het hoofd boven op de schouders van de nekwervel. De bovenste twee nekwervels, de atlas en de draaier, gebruiken we met name om onze ogen en het evenwichtsorgaan goed horizontaal te kunnen stellen zodat ze parallel staan aan de horizon. Het is een zeer fijngevoelig systeem wat bijvoorbeeld gevoeliger is door zijn innervatie  (zenuwvoorziening) dan onze vingertoppen.

Vanuit de bovenste twee nekwervels (segmenten) ontspringen zenuwvezels die zowel het hoofd, de nek maar ook de hals innerveren (van informatie voorzien). Bij problemen in de functie van de atlas zien we vaak hoofdpijnklachten, nekklachten en lage rugklachten die vaak al decennia bestaan en waarbij fysiotherapie maar tijdelijk en beperkt helpt. Vaak zien we dat de klachten rond de puberteit zich openbaren en dat er in de jaren daarna een combinatie van die drie regioklachten gaat ontstaan.

Het gericht corrigeren van de functie van de atlas is een specialistisch werk waarvoor aanvullende scholing als Manueel Therapeut onontbeerlijk is. Er zijn vele mobilisatietechnieken en manipulatietechnieken in de afgelopen 100 jaar ontwikkeld. Kracht is geen item en die manipulatietechnieken waarvan bekend zijn dat ze een mogelijk risico in zich hebben zijn vanaf 1980 bekend en worden in Nederland niet meer gedoceerd en ook niet meer toegepast. Het is de richting van de mobilisatie die bepalend is voor het effect.

De Atlas is één van de vijf key-points (sleutelpunten) in de wervelkolom. Na het behandelen van de Atlas dienen alle vijf sleutelpunten gecorrigeerd te worden opdat een goed resultaat behaald wordt. Veel ervaring en expertise bij de Manueel Therapeut is noodzakelijk.