Atlastherapie

Atlastherapie

Atlastherapie is een therapie waarin wij behandelen in de nek. De Atlas is de bovenste wervel vernoemd naar de god Atlas die de aarde op zijn schouders torst. De bovenste nekwervel, de atlas, draagt het hoofd boven op de schouders van de nekwervel. De bovenste twee nekwervels, de atlas en de draaier, gebruiken we met name om onze ogen en het evenwichtsorgaan goed horizontaal te kunnen stellen zodat ze parallel staan aan de horizon. Het is een zeer fijngevoelig systeem wat bijvoorbeeld gevoeliger is door zijn innervatie  (zenuwvoorziening) dan onze vingertoppen.

Vanuit de bovenste twee nekwervels ontspringen zenuwvezels die zowel het hoofd, de nek maar ook de hals innerveren. Bij problemen in de functie van de atlas zien we vaak hoofdpijnklachten, nekklachten en lage rugklachten. Vaak zien we dat de klachten rond de puberteit te voorschijn komen en dat er in de jaren daarna een combinatie van die drie regioklachten gaat ontstaan.

Het gericht corrigeren van de functie van de atlas is een specialistisch werk waarvoor manuele therapie nodig is. Er zijn vele mobilisatietechnieken en manipulatietechnieken in de afgelopen 100 jaar ontwikkeld. Kracht is geen item en die manipulatietechnieken waarvan bekend zijn dat ze een mogelijk risico in zich hebben. Het is de richting van de mobilisatie die bepalend is voor het effect.

De Atlas is één van de vijf key-points (sleutelpunten) in de wervelkolom. Na een Atlastherapie behandeling dienen alle vijf sleutelpunten gecorrigeerd te worden opdat een goed resultaat behaald wordt. Veel ervaring en expertise bij de is noodzakelijk bij Atlastherapie.