COPD

COPD is een ziekte waarbij de longen zijn beschadigd. Het is de verzamelnaam voor aandoeningen van de luchtwegen als gevolg van astma, chronische bronchitis en longemfyseem. Patiënten hebben last van benauwdheid, zijn bij een (geringe) lichamelijke inspanning snel vermoeid, hoesten veel slijm op en halen soms fluitend adem. Alledaagse dingen zoals fietsen, een rondje lopen, boodschappen doen of traplopen kunnen voor deze patiënten onaangenaam zijn. 

COPD kan niet worden genezen, maar actief bewegen en trainen heeft onmiskenbare positieve effecten op het welzijn van de patiënt.

Wilt u meer weten? Neem dan gerust contact met ons op. Onze therapeut kijkt dan samen met u naar de klacht en mogelijke vervolgstappen.
 

COPD en fysiotherapie

Fysiotherapeutische oefeningen gaan de ongunstige bijwerkingen van de ziekte tegen, waardoor conditie, energie en zelfvertrouwen weer kunnen toenemen.

COPD-patiënten hebben baat bij goede en voldoende lichaamsbeweging. Ideaal is een vorm van bewegen waar de patiënt zelf plezier in heeft, zoals fietsen, zwemmen of wandelen. Wanneer dit niet (meer) gaat, kunt u onder begeleiding van een fysiotherapeut aan uw conditie, uithoudingsvermogen, ademhaling en spierkracht in armen en benen werken. De fysiotherapeut past de oefeningen aan uw niveau aan. Dit is onder andere afhankelijk van het inspanningsvermogen, de ernst van de COPD en mogelijke blessures.

COPD
(Bron: Fysiolokaal)